Terugblik op de Nederlandse Brassband Kampioenschappen (1)

Laatste update om 14:51 op Friday, 1 November

Debuut en rentree
De 39e editie van de Nederlandse Brassband Kampioenschappen zit er weer op. In totaal 39 bands hebben dit jaar meegedaan. Voor veel bands een vast moment in het jaar, maar voor anderen alweer enige tijd geleden of zelfs helemaal nieuw. Vooral in de lagere divisies kwamen we nieuwe namen tegen. Bands die stuk voor stuk lieten horen over het benodigde niveau te beschikken om op dit podium te kunnen presteren. Westersweach en Euregio waren de debutanten in de 4e divisie. De band uit De Westereen/Kollumerzwaag zal met een zeer goed gevoel naar huis zijn gegaan. Een 4e plek in het eerste jaar zal zeker naar meer smaken. Euregio had de pech om als eerste te loten en daarmee zat hun deelname er tien minuten na het openingswoord van voorzitter Pieter van Diepen al weer op. Uiteindelijk werd het optreden met 84 punten beloond.

Na 6 jaar afwezigheid zagen we ook Heman terug op het NBK podium. De 1e divisie band van weleer heeft een grote gedaantewisseling ondergaan en maakte zijn rentree in de 4e divisie. Het werd een zeer geslaagde hernieuwde kennismaking, want de band ging er met de titel vandoor en dat was voor weinigen verrassend na een prachtige uitvoering van Crausaz’ Sinfonietta No.4. Wilhelmina Kollum nam voor het laatst deel in 2015; een gedegen uitvoering leidde dit keer tot een plek in de middenmoot. De andere prijswinnaars in de divisie waren Blaast de Bazuin Oude-Nieuwe Bildtdijk en Euphonia Ternaard.

A Buoy
In de 3e divisie zagen we Hosannah na 5 jaar terug. Met een uitvoering die goed pastte bij de mogelijkheden, nam de band een 6e plek en 87 punten mee terug naar Leeuwarden. Kampioen in deze divisie werd Immanuel. De band deed voor de tweede keer mee in de 3e divisie na 2 kampioenschappen in de 4e divisie. Het eerste jaar was al zeer succesvol met een tweede plek, maar de ontwikkeling van de band gaat maar door en dit jaar was de uitvoering van A Buoy van Stan Nieuwenhuis goed voor de titel. Backum Brass en Greidebrass eisten de andere podium plekken op.

Ook was er een debuut voor componist Stan Nieuwenhuis, die met A Buoy zeker het meest verrassende werk van dit NBK leverde. De opzet van een thema met variaties, maar dan in de ruimste zin van het woord, werkte steeds verfrissend. De dirigenten hadden veel keuzes te maken rond opstellingen, dempers en tempi. Opvallend was daarbij, dat de winnaar gekozen had om helemaal geen off-stage groepen te gebruiken en ook geen extra dempers in te zetten. De eigen klankwereld die Stan Nieuwenhuis creëert lijkt voldoende potentie te hebben voor nog veel meer spannende werken in de toekomst. Waarvan we er hopelijk ook een aantal terug zien op het NBK.