BBK Kampioensafdeling: Händel in the Band

Laatste update om 15:55 op Sunday, 26 November

De ruim zestien minuten durende compositie is door Kenneth Downie in opdracht geschreven voor Géo Pierre Moren en zijn Treize Etoiles. De Zwitserse topband voerde het uit tijdens de Nationale kampioenschappen 2013 in het Stravinski auditorium in Montreux. Sindsdien is het niet of nauwelijks gespeeld. De titel refereert aan Percy Grainger’s populaire Handel in the Strand. Het werk is gebouwd op variaties uit Handel’s beroemde Sarabande. Een prachtige compositie in traditionele Downie-stijl, open en met vele muzikale en klankrijke uitdagingen.
Downie is geboren in het Schotse Glasgow en na zijn universitaire studie werd hij hoofd muziek aan Poole Grammar School. Na een groot aantal jaren werkzaam in de juwelenindustrie pakte hij zijn liefde voor de muziek weer op en werd in 1998 de eerste Engelse composer in residence van de succesvolle Yorkshire Building Society Band. Voor brassband staan vele composities op zijn naam, waaronder Concertino for Brass Band en St. Magnus.

  • Band: Kortrijk Brass Band
  • Dirigent: Ward De Ketelaere

In de enthousiaste opening van de band zijn niet alle details, zoals de verschillende cornetinzetten even goed te horen. De band heeft wat moeite om de tempi goed neer te zetten en dat kost veel in het ensemblespel. Met name de cornetsectie krijgt het zwaar te verduren.

Ondanks de duidelijke instructies van MD Ward De Ketelaere blijft de band het lastig vinden om het samenspel sluitend te krijgen. Gelukkig valt er toch ook hier genoeg te genieten van Kenneth Downie’s zeer geslaagde portret van Handel’s Sarabande. In de fuga horen we Kortrijk de draad weer oppakken. Het werk krijgt een waardig slot, maar al met al gebeurde er jammer genoeg te veel.