Breukelen wil met goed gevoel van NBK-podium afkomen

Laatste update om 07:51 op Wednesday, 23 October

Brassband Breukelen, al jaren een vaste waarde in de eerste divisie, is ook dit jaar weer van de partij op het NBK. Kort na het mini-NBK in Utrecht blik CUBrass met voorzitter Elmar Zwart vooruit op de 39e editie.

Zes orkesten hebben zich ingeschreven in de eerste divisie en het is daarmee de ‘kleinste' divisie. Zwart denkt dat dat geringe aantal komt doordat sommige bands zich kwalitatief onderschatten. Daarnaast suggereert hij dat de invoer van een duidelijk promotie- en degradatiesysteem mogelijk tot meer beweging leidt. Zwart vindt Tivoli-Vredenburg een geweldige zaal met een unieke akoestiek en dit zou veel vaker het podium moeten zijn voor verenigingen. De logistieke en organisatorische zaken zijn er ook prima voor elkaar.

Uitstekende graadmeter

Over Alpina Brass van Jan van der Roost is Zwart duidelijk: complimenten voor de commissie die in elk geval al twee jaar achter elkaar een uitstekend werk weet te kiezen.  De plank werd in het verleden toch wel een aantal keren misgeslagen. Wel plaatst hij vraagtekens bij het vaststellen van de solistenprijs. Zwart begrijpt niet helemaal waarom de soprano cornet hiervoor is gekozen, terwijl een aantal andere secties meer op de proef wordt gesteld. Een korte uitleg had misschien geholpen. 

De moeilijkheden of uitdagingen zitten volgens Zwart in het optimaal krijgen van het samenspel tussen band en slagwerk. Aangezien brassband Breukelen niet beschikt over vier vaste slagwerkers, is het effect in het samenspel natuurlijk te merken. Zwart benadrukt dat de band zeer blij is met haar slagwerkers, maar omschrijft de situatie als 'iets waarmee rekening gehouden kan worden'. In dat opzicht werkt de unieke akoestiek van Tivoli-Vredenburg ook niet echt mee.

Erik van de Kolk
In aanloop naar de NBK zijn er niet veel extra repetities, maar in het NBK-traject zat Erik van de Kolk eenmalig op de bok. Dat was een inspirerende avond!

Vrij werk
Op de vraag of de invoer van een vrij werk voor deze divisie wenselijk zou zijn, noemt Elmar Zwart de voor- en nadelen. De factor tijd is een nadeel. Of je gaat werken met een verplicht werk en klein repertorium dat zo is ingericht dat de totaaltijd 'manageable' is, aldus Zwart. Voor Breukelen is het prima zo, maar hij kan zich voorstellen dat de kampioensdivisie daar anders in staat.

Opmerkelijk
Brassband Breukelen heeft waarschijnlijk het oudste lid van de 1e divisie in de gelederen. De 77-jarige Jacob Cats is nog steeds 'up and running' en nog altijd druk met de vereniging. De band is zeer blij met hem!

Wens
Zwart die zelf afkomstig is uit de showbandwereld, denkt dat het wenselijk is om het puntensysteem transparanter te krijgen. In de showbandwereld is veel duidelijker beschreven over wat je moet doen om een bepaald aantal punten te behalen. Zwart zegt hiermee niet dat de juryleden willekeurid punten geven, maar kan ook niet exact benoemen waar het wel op gebaseerd is. Dat zou voor leden en publiek uitslagen mogelijk kunnen verhelderen, ondanks dat het een jurysport is en blijft.