De Bazuin wil meestrijden om de Nederlandse titel

Laatste update om 14:06 op Tuesday, 22 October

De Bazuin uit Oenkerk heeft de laatste jaren laten horen tot de absolute top van Nederland te behoren. Met hele verzorgde uitvoeringen behaalde de band drie keer de top 3 in de laatste 5 jaar op het NBK. Vorig jaar hielden veel toeschouwers opnieuw rekening met een topnotering, maar het werd een vierde plek. Reden genoeg om wat vragen te stellen over de voorbereiding dit jaar.

Gouke Wielenga, es-bassist en bestuurslid: "De Bazuin Oenkerk wil zoals ieder jaar meestrijden om de Nederlandse titel. Dat geeft ons ook de motivatie en focus in de voorbereiding. Onze doelstelling is om het verplichte werk zo perfect mogelijk uit te voeren op de manier zoals wij het hebben ingestudeerd. Het is dan daarna aan de juryleden om te bepalen wie de winnaar is."

Hoe is Vienna Nights ontvangen?
"Het werk is een goede graadmeter. Zowel individueel als in het samenspel bevat het werk voldoende uitdaging. Iedere muzikant heeft in dit werk een zelfstandige partij en dan zitten sommige secties ook nog op een andere plek dan gebruikelijk. Dit maakt het extra interessant om aan het stuk te werken. Het werk bestaat uit veel losse thema’s en variaties. De grootste uitdaging is om alle verschillende delen natuurlijk in elkaar te laten overvloeien en daarbij de juiste sfeer te treffen."

Wordt er veel extra gerepeteerd in de voorbereiding? 
"Wij repeteren het merendeel van het jaar twee keer per week. Daar komen in de laatste weken voor de NBK geen extra repetities bij. We hebben in september een studiedag gehad met Gertjan Loot en Jaap Musschenga. Verder hebben we try-outs gedaan op 12 oktober in Surhuisterveen, 18 oktober in Gerkesklooster en 19 oktober in Drachten." Dit jaar missen we wel een vertrouwd gezicht bij De Bazuin; 1e tromboniste Trienke Gietema. "Jelmer Gietema (1e hoorn) en Trienke hebben een paar weken geleden een dochter gekregen. Haar partij wordt daarom gespeeld door Duncan Cook."

Heeft De Bazuin verder nog wensen voor het NBK in de komende jaren?
Wielenga: "Eigenlijk niet zo veel. Wij zijn geen voorstander van het toevoegen van een vrij werk op het NBK. Alle bands hetzelfde verplichte werk laten spelen is de meest zuivere manier om een winnaar aan te wijzen. Voor het invoeren van een vrij werk is bovendien een aanpassing van het wedstrijdschema nodig. Dit zou als gevolg kunnen hebben dat er in totaal minder bands aan de NBK zouden kunnen deelnemen, of dat het NBK-weekend al vroeg op vrijdag van start zou moeten gaan. Dit vinden wij geen goede ontwikkeling. Verder zijn we zeer tevreden over de zaal. De akoestiek is uitstekend en wij vinden het ieder jaar weer een hoogtepunt om er te mogen spelen. Bij de keuze voor deze locatie was bekend dat er minder verschillende ruimtes zouden zijn voor alle deelnemers, en de organisatie doet haar uiterste best om de beschikbare mogelijkheden zo goed mogelijk te benutten. Toch zou het wel fijn zijn als er iets meer ruimte zou komen voor het omkleden en voor een rustige voorbereiding op het optreden."