Alpina Brass staat garant voor vuurwerk in de 1e divisie

Laatste update om 23:50 op Friday, 18 October

Alpina Brass van de Belg Jan Van der Roost is zowel voor de Belgische als de Nederlandse Brassband Kampioenschappen geprogrammeerd voor de eerste divisie. Een spectaculair werk wat is geschreven in opdracht van de Association Cantonale des Musiques Valaisannes. Het was het verplichte werk tijdens de Fêtes Cantonales in juni in het Zwitserse Naters. Het is drieledig van vorm, maar doorgecomponeerd, en alle aspecten die nodig zijn om het een goed wedstrijdwerk te maken komen aan bod. 

Techniek en ritmiek 
Het eerste gedeelte is zeer technisch, chromatisch en gecombineerd met pittige slagwerkpartijen. Er zijn nauwelijks rustpunten te vinden in de muziek. Steeds wordt het vuurtje opnieuw aangestoken door weer een andere sectie in het orkest. Eerst is het de euphonium-bariton groep dan de alten en daarna weer de trombonesectie. De intensiteit van de techniek doet je snakken naar adem. Het tempo blijft het hele deel ongeveer gelijk op 126 tellen per minuut. De opdracht voor de bands is om, naast een vast tempo in het allegro energico, ook het agitato (rusteloos/geagiteerd) in deze muziek naar voren te brengen. 

Dit technische vuurwerk mondt uiteindelijk uit in een cadensachtige passage waar duo's in korte frases de sfeer oproepen van gejodel in de bergen, gevolgd door echo's. Een koraal, dat op verschillende manieren wordt uitgewerkt, is verder bepalend voor het deel twee van het werk. Na een kort citaat uit From Ancient Times, zo lijkt het, eindigt het deel met een zacht afsluitend akkoord.

In het derde deel voert de techniek opnieuw de boventoon. Nieuwe elementen worden toegevoegd, toonreeksen met kwartintervallen en eerder gebruikt ritmisch materiaal zien we in variaties terug. Deze verschillende ritmische elementen worden vervolgens gecombineerd met de koraalmelodie uit het middendeel die nu uitbundiger klinkt. Voor het slot van de compositie keert de componist terug naar de chromatiek van de opening.    

Alpina Brass is een technisch en ritmisch werk waarin er voor solisten enkele momenten zijn om te laten horen wat ze in huis hebben. 

Componist
Jan van der Roost is geboren in Duffel. Op het Lemmensinstituut te Leuven krijgt hij zijn muzikale opleiding. Hij vervolgt zijn muzikale studie in 1979 aan de koninklijke conservatoria van Gent en Antwerpen met het einddiploma compositie als resultaat. Hij is een veelgevraagd jurylid en gastdirigent in binnen- en buitenland en een veelzijdig componist.