Euregio Brassband na lange tijd terug op het NBK podium

Laatste update om 12:06 op Monday, 16 September

De Euregio Brassband is na lange tijd terug tussen de deelnemende bands aan de Nederlandse Brassband Kampioenschappen. Reden om eens te vragen hoe de band er bijstaat en wat de verwachtingen zijn bij de Tukkers. CU Brass spreekt met bestuurslid Rick Driessen van de band uit Borne.  

Waarom kiest de band dit jaar voor deelname?
“Wij zijn een groeiende vereniging en vonden dit jaar de bezetting groot en stabiel genoeg om deel te nemen aan het NBK. Op dit moment hebben wij zelfs een hoogtepunt bereikt in ledental en bezetting sinds jaren!

Daarnaast zijn we afgelopen jaren kwalitatief gegroeid van de vijfde divisie naar de vierde divisie. Dit kregen we bevestigd doordat we vorig jaar het Gouden Spiker Festival wonnen in de vierde divisie. Als je wint in een sterk deelnemersveld van 10 bands, dan geeft dat vertrouwen dat we op nationaal niveau goed mee kunnen komen.”

Is het de bedoeling om ieder jaar mee te gaan doen?
“Het NBK geeft absoluut een positieve impuls aan de band. Iedereen in je band stopt extra energie in het repeteren om het beste er uit te halen. Echter willen we onze leden geen druk opleggen en is het voor ons ook heel belangrijk om het gezellig en ontspannen te houden. Het is een middel om onszelf uit te dagen en samen muzikale vooruitgang te boeken.

We willen daarom niet te veel extra tijd van onze leden vragen. Er is een studiedag gepland en een try-out concert. Met het try-out concert weet je na die tijd precies waar je staat en welke stukken nog aandacht nodig hebben. Hiermee hopen we ook wat druk bij de leden weg te halen. Hiernaast heeft elke sectie nog een extra uur repetitie met de dirigent op onze reguliere repetitieavond.

In de toekomst voorzien we ook niet om jaarlijks deel te nemen aan het NBK. We willen als muziekvereniging een breed scala van activiteiten uitvoeren. Het ene jaar willen we onszelf uitdagen met een festival of kampioenschap en het andere jaar juist veel tijd investeren in het organiseren van een groot concert.”

Hoe bevalt het verplichte werk Sinfonietta No. 4 van Etienne Crausaz?
“Technisch is het zeker een haalbaar stuk, maar het is erg lastig om alle muzikale lijnen in balans te hebben en goed onder elkaar te zetten. Hoe beter we het stuk leren spelen, hoe meer uitdagingen zich weer voor doen. De moeilijkheden liggen bij dit werk voor ons in het samenspel en de articulatie. Ook dynamisch zijn er soms lange stukken die slechts een minimaal verschil hebben. Hier is het de kunst om toch iets met deze dynamische veranderingen te doen, maar niet over de schreef te gaan.

Het werk is door de leden en dirigent enthousiast ontvangen. Er zitten mooie lijnen in en het werk heeft een goede flow. Wij zijn heel benieuwd naar de interpretaties van andere deelnemers tijdens het NBK.”

De vierde divisie start op vrijdagmiddag, is dat lastig?
“Vrij nemen voor een activiteit van je muziekvereniging vindt niet iedereen leuk. De vierde divisie is belangrijk genoeg om op een vrijdagavond, zaterdag of zondag plaats te laten vinden. Aan de andere kant vindt een dergelijk groot kampioenschap zoals het NBK maar één keer per jaar plaats en zullen wij ook niet elk jaar  deelnemen. Voor ons wordt het de eerste keer dat we in Tivoli/Vredenburg spelen.”