Vlamo maakt verplichte werken voor de Belgische Kampioenschappen bekend

Laatste update om 19:17 op Monday, 3 June

In het weekend van 30 november en 1 december 2019 vindt het 41e Belgische Brassband Kampioenschap plaats. Voor de zesde maal in Cultuurcentrum Zwaneberg in Heist op den Berg.

Kampioensafdeling: Dynasty – Peter Graham 
De componist aan het woord: "Dynasty is een symfonisch gedicht voor brassband, geïnspireerd door het leven van Harry Mortimer (1902-1992) - een die leest als een muzikaal avonturenverhaal. Met Mortimer's autobiografie 'On Brass' als bron presenteert Dynasty een scala aan muzikale scènes waarin solo's, hymnes en af ​​en toe een verwijzing naar brassband-klassiekers worden verwerkt. Het werk eindigt met een fuga gebaseerd op thema's uit muziek die een integraal onderdeel was van het musiceren van bands en gemeenschappen in de tijd van Harry Mortimer, The Messiah."

Het werk is in samenwerking met de British Open Brass Band Championships tot stand gekomen en is ook tijdens de komende British Open op 7 september het verplichte werk. Dynasty is beschikbaar vanaf 17/06/2019 via Bandpress

Eerste afdeling: Alpina Brass – Jan Van der Roost (11’)
Net als in Nederland een maand eerder gaat de eerste divisie aan de slag met Alpina Brass van Jan Van der Roost. Hij schreef het onlangs als driedelige compositie voor de eerste divisie van de Fête Cantanoles in het Zwitserse Naters. De technische, ritmische en muzikale uitdagingen zijn niet het doel, maar een middel om het idioom van Van der Roost tot klinken te brengen. De hoofdthematiek met veel zestiende noten belooft veel technisch vuurwerk. Een koraalmelodie klinkt op een aantal momenten divers qua uitwerking. Een spectaculaire finale besluit deze afwisselende compositie voor de bands in de eerste divisie.
Het werk is beschikbaar vanaf 10/06/2019 via de Haske

Tweede afdeling: Lions of Legends – Thierry Deleruyelle (11’45’’)
Dit werk is geschreven in opdracht van het Eurofestival. Al sinds de oudheid is de mens gefascineerd door de leeuw. Dit imponerende dier staat voor moed, kracht en beheersing: er bestaan dan ook talloze wapenschilden en blazoenen met de leeuw als symbool. In vijf delen verklankt de componist zowel de geschiedenis van de leeuw door de eeuwen heen als de kenmerken van de koning der dieren. Een geweldig idee om zo’n onderwerp in muziek te beschrijven! Het laatste deel, ‘King of Kings’, is zonder meer spectaculair te noemen. Een uitstekende keuze voor een thematisch concert of als hoofdwerk van een concert of op een concours.
Verkrijgbaar via de Haske

Derde afdeling: Purcellian Fantasia – Jan de Haan (11’30’’)
Deze compositie is gebaseerd op de mars uit Henry Purcell’s Funeral Music of Queen Mary II, een werk uit 1694. De Engelse componist Henry Purcell schreef de muziek voor de begrafenis van Koningin Mary. De muziek bestaat uit de mars en canzona Z. 780. Het werd voor het eerst in maart 1695 tijdens de begrafenis van koningin Mary II van Engeland uitgevoerd. In moderne optredens worden de mars, canzona vaak samen genoemd als Purcell's Funeral Sentences, Z. 860.

In de fantasia van Jan de Haan wordt het hoofdthema gevolgd door verschillende in elkaar overgaande delen die niet alleen voortborduren op het thema, maar daar ook een contrast mee vormen. Alhoewel het werk soms een nieuwe karakteristiek krijgt, komen steeds flarden van het thema weer terug. Verkrijgbaar via de Haske