Altena Brass viert 20 jarig bestaan tijdens Paasconcert

Laatste update om 12:48 op Saturday, 30 March

Om haar 20-jarig bestaan te vieren zal Altena Brass tijdens het jubileum Paasconcert trouw zijn aan haar grootste doelstelling: het promoten van de brassband in haar grote diversiteit van muziekstijlen. Daarbij horen vanzelfsprekend de werken van grote brassbandcomponisten als Sparke, Graham en Ellerby. Centrale thema’s in het programma zijn jubilea, feestelijkheid en premières.

Als centraal werk staat ‘Elgar Variations’ van Martin Ellerby op het programma. Dit muzikale eerbetoon aan Sir Edward Elgar werd geschreven in 2007, het 150ste geboortejaar van Elgar. Ellerby gebruikte voor deze variaties geen citaten uit de werken van Elgar, maar baseerde deze op de stijl van Elgars composities.

Een van de grootste Nederlandse trombone talenten, Tim Ouwejan, zal soleren tijdens het Paasconcert. Tim Ouwejan, solo trombonist bij Altena Brass, vertolkt tijdens het Paas Concert de wereldpremière van ‘Parade – Concerto for Trombone and Brass Band’, een compositie van de hand ‘composer in residence’ Joop van Dijk. Het werk werd speciaal voor Tim Ouwejan en zijn Altena Brass gecomponeerd in 2018. Tim Ouwejan studeert sinds 2018 aan het conservatorium van Amsterdam bij Pierre Volders en Jörgen van Rijen.

De tweede wereldpremière tijdens dit concert heet ‘The Sosabowski Men’, ook gecomponeerd door Joop van Dijk. Deze zeer snelle en energieke concertmars is een eerbetoon aan generaal Stanislaw Sosabowski en zijn soldaten van de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutisten Brigade. Sosabowski en de door hem opgerichte brigade hadden 75 jaar geleden een belangrijke rol bij de Slag bij Arnhem oftewel ‘Operation Market Garden’. Na jarenlang als zondebok gebruikt te zijn voor het mislukken van deze militaire operatie, kregen Sosabowski en zijn brigade eerherstel. In 2006 werden zij op het Binnenhof in Den Haag postuum onderscheiden met de Nederlandse dapperheidsonderscheiding, de Bronzen Leeuw.

Om het 20-jarig jubileum te vieren, nodigt Altena Brass alle oudleden uit als eregasten voor het concert. Daarnaast ontvangen alle muziekverenigingen uit de gemeente Altena twee gratis toegangskaarten voor het concert.

Het Paasconcert vindt traditiegetrouw plaats op de zaterdag voor Pasen, 20 april, het concert vangt aan om 20.00u in “t Uivernest te Hank.

Entree kaarten kosten € 10,- en zijn te reserveren via info@altenabrass.nl