Laatste dag RNCM Brass Band Festival van geweldig niveau

Laatste update om 17:47 op Tuesday, 29 January

De derde en laatste dag van het RNCM Brass Band Festival had veel variatie in petto. 's Morgens werd begonnen met een concert van de Foden's Youth Band. In tegenstelling tot andere jeugdbands, die gebruik maken van geselecteerde jeugdige spelers, is de Foden's Youth Band een samenwerkingsverband tussen meerdere jeugdbands uit Cheshire en Noord-Wales. Op het programma o.a. Music from Kantara van Kenneth Downie.

Fairey met legende in de gelederen
Daarna was het de beurt aan The Fairey Band. De band is nog steeds een doorgangshuis en heeft de bezetting voor het contestseizoen niet rond. Stefanie Wilkins kwam over van de Cory Band om de al meer dan een jaar vacante principalstoel te bezetten. Ze is zeker in staat om deze plek muzikaal in te vullen, alleen de rol van orkestaanvoerder is nog wat onwennig. Aan de andere kant nam es-bassist Gavin Saynor onlangs de uitgang richting Black Dyke. Voor dit concert kwam een oude bekende de sopraanpartijen spelen: Kevin Crockford, ooit met Fairey dubbel nationaal kampioen en tegenwoordig onderdak bij Desford Colliery. 

Fairey speelde een programma bestaande uit twee minder bekende werken van John Golland, waarvan Bellna (uit 1989) zeker de moeite waard is. Een prachtig werk dat echt te weinig wordt gespeeld. Tussen de Golland werken drie finale werken voor de John Golland Award, een wedstrijd voor jonge componisten. De Award werd gewonnen door Jay Richardson met Clamour, een werk gebaseerd op klank-landschappen uit de natuur, sterk minimalistisch van karakter. De jury roemde de sfeer van verstilling in het werk en de constante ontwikkeling in de muziek.

Ian Bousfield weergaloos 
Tijdens het festival waren er twee recitals te beluisteren. David Childs liet op zaterdag horen waarom hij een van de beste euphoniumspelers ter wereld is en de brassbandwereld langzaam maar zeker inruilt voor optredens met symfonie-orkesten. Zondag was het de beurt aan Ian Bousfield, die zich een bijzonder virtuoos toonde op de trombone. Niet alleen de volledige beheersing van het instrument, maar een styllistisch kleurenpalet te voorschijn toverend, dat zijn weerga niet kent. Tijdens het toegift, Share My Yoke, door Bousfield opgedragen aan drie inmiddels overleden muziekgrootheden en vrienden (James Watson, Maurice Murphy en Rod Franks), biggelden bij menigeen de tranen over de wangen. 

Veel tijd om er van te bekomen was er niet. Tredegar Town Band heeft zich de laatste jaren ontpopt als een topleverancier van het moderne repertoire. Dit jaar was het programma opgebouwd rond het Euphonium Concerto van Edward Gregson in een UK première door David Childs. James MacMillan's Jebel opende met grootse klanken, gevolgd door My Strength, My Tower van Dean Goffin. Afgesloten werd er met een prachtige uitvoering van de Ragtimes & Habaneras van Hans Werner Henze.

Na de Young Artist Spotlight, waaraan in een apart artikel later deze week aandacht wordt besteed, was het de beurt aan de Cory Band om het festival te besluiten.

Cory Band op eenzame hoogte
De Cory Band is op dit moment een lichtjaar verder dan de andere Britse bands. Zeker, het slotconcert van dit festival was niet foutloos, maar de band brengt zoveel meer, dat het een lust is om naar te luisteren. Op het programma eerst twee Steadman-Allen werken The Beacons en de trombone feature Immortal, voortreffelijk gespeeld door Chris Thomas. The Gallant Weaver van James MacMillan was een aperitief voor de grote apotheose Variations van Wilfred Heaton. 

Uiteindelijk nam Wilfred Heaton de pen weer op en schreef hij geheel nieuw repertoire. Het resultaat was Variations. Twaalf variaties, 30 minuten lang, die uiteenvallen in drie grote thema's. Heaton heeft het werk niet zelf af kunnen maken. De variaties 1 tot en met 5 klinken al een contestpiece, 6 tot en met 8 als funpieces met de bekende grappen en grollen, soms smaakvol, soms bijna banaal. Dan volgen de variaties 9 tot en met 12 waarin hij terug lijkt te kijken op zijn leven en ruimte geeft aan zijn verdriet van een overleden kleindochter. Dit is zeer indrukwekkende muziek, waarin steeds minder noten nodig zijn om steeds meer te vertellen. Cory Band en dirigent Philip Harper besloten met de koraalbewerking Martyn

Op 6 februari zijn de concerten van Tredegar en Cory 's avonds te horen op BBC Radio 3 in Concert vanaf 20:30 uur Nederlandse tijd