Noordlimburgse Brass Band gaat voor de stem van het publiek

Laatste update om 10:40 op Sunday, 25 November

CUBrass stelde enkele vragen aan deelnemers van de Belgische Kampioenschappen over de voorbereiding op dit belangrijke evenement. Maarten Dewaelheyns gaf ons de volgende informatie: "We droomden vorig jaar stiekem wel van een zeer goed resultaat. Ook al werkten we maar zeer kort samen met Erik van de Kolk. Het was echt begeesterend en vernieuwend. Erik loste alle verwachtingen van ons in. Na een aantal maanden hadden we al heel grote stappen vooruitgezet. Het gaf ons alleen maar moed om er dit jaar nog veel harder voor te gaan en dat hebben we ook gedaan."

Voorbereiding steeds intensiever
Over de kansen is Dewaelheyns realistisch. "Voor ons mag alles maar moet niets. Mede omdat je 2 keer fenomenaal kan spelen en de jury misschien toch niet valt voor je interpretaties of muzikale keuzes. Wij willen op het kampioenschap de (neutrale) luisteraar nogmaals overtuigen wat een prachtig medium brassband is en kan zijn. Ons hele jaar staat niet in het teken van dit kampioenschap. Voor de band begint die voorbereiding eigenlijk pas eind augustus. Dan hebben we niet meer zoveel tijd om 2 grote werken klaar te krijgen. September en oktober zijn mede door de drukke agenda van Erik redelijk rustig met een zeer beperkt aantal extra (partiële) repetities. De laatste maand doen we dan wel mee met de rest van de bands met heel wat extra repetities en 2 try outs. Erik is er bijna altijd zelf geweest. De andere repetities werden geleid door Renato Meli (onze solo euphonium dit jaar). De partiële repetities werden geleid door onze principals (Raf Van Looveren, Renato M, Luc Scholtes en Luc Geraats)."

Goed werk
Het verplichte werk voor de kampioensdivisie is REwrite RElapse van Stan Nieuwenhuis. Waar zitten de belangrijkste uitdagingen van dit werk? "Wij vinden dit een heel goed werk. We zijn er van overtuigd dat we hier iets moois van kunnen maken. Het is inderdaad geen traditioneel brassbandwerk maar om de zoveel jaren moet dat zeker kunnen. Het is positief dat VLAMO (jonge) Belgische componisten een kans geeft. De 2 grote uitdagingen zijn er een mooi verhaal van te maken en de technische passages gespeeld te krijgen in de voorgeschreven tempi."

Wisselingen
"De bezetting is grotendeels dezelfde als vorig jaar. Er zijn een paar kleine verschuivingen binnen de band: Luc Scholtes en Lode Smeets wisselen voor de gelegenheid (omwille van drukke agenda's) even van plaats. Luc Geraats is vanaf juni onze nieuwe principal Bb bastuba. Renato Meli speelt voor de gelegenheid solo euphonium. Onze solo euph (Lorenz Havermans) won in september de auditie voor de militaire kapel van de luchtmacht en zit nu volop in zijn militaire opleiding. Daardoor kan hij bijna nooit komen repeteren. Gelukkig was er Renato die op 15 km van ons repetitielokaal woont."