BBK 2018: 2e afdeling Verschillende werelden in 2e afdeling

Laatste update om 18:36 op Saturday, 24 November

Vlamo heeft ter gelegenheid van de 40e Nationale Brass Band Kampioenschappen gekozen voor verplichte werken van Belgische componisten. Het einde van de 1e Wereldoorlog, precies 100 jaar geleden, was daarnaast een goede gelegenheid om In Flanders Fields te kiezen voor de 2e afdeling. 

Young Brass Band Willebroek o.l.v. Lode Violet

In Flanders Fields - Roger Derongé 
Geen enkel gedicht uit de Eerste Wereldoorlog werd zo bekend als In Flanders Fields. Getekend door de gruwel van de oorlog schreef de Canadese legerarts John McCrae dit gedicht in 1915 bij zijn verpleegpost in de buurt van Ieper. Hij stierf er in een veldhospitaal in 1918. 

Young Brass Band Willebroek o.l.v. Lode Violet is de andere deelnemer in de 2e afdeling. De jongste muzikant is 14 jaar oud en gemiddeld zal de leeftijd even boven de twintig jaar liggen. Een sfeervolle opening van de solocornet en gelijk is er de opbouw in het werk. De aanzetten in de passage met de karakterterm attack zijn afgebeten. Niet alles blijft de richting van de muziek volgen. Het is transparant en daarmee is er een hoop te genieten. In de sololijnen ontmoeten de stemmen elkaar op fraaie wijze en er is emotie te voelen.  Het Deciso is minder overtuigend, maar iedereen is snel weer bij de les en deze band heeft al zoveel klank. Grote dynamische verschillen brengen de sfeer van afscheid terug met signalen, goed gespeeld en perfect in balans. The Last Post klinkt met een prachtige wegstervende eindnoot. Chapeau!

Metropolis 1927 – Peter Graham 
Het opleidingsinstituut van Brassband Willebroek vervolgt met een zeer gedurfde keus. En het begin is overdonderend. Het klankbeeld past maar moeilijk bij het beeld wat we zien van een zeer jeugdige band. De techniek is goed hoorbaar en transparant is het ook. Dat de band qua klank nog iets te kort komt doet niets af aan de prestatie. Flugel, bariton en bassen, alle solo's hebben iets te vertellen. De MD houdt de gang er in in het middendeel, waardoor de muziek blijft stromen. Een prachtige opbouw vanuit de zachtste passage en de dixielandband is spot on. Je hebt geen moment het idee dat dit een veel te grote opgave is voor deze band en het blijft verbazingwekkend goed. Slechts in de tuttiklank merk je dat je niet naar een kampioensdivisie band luistert, wat fantastisch! 


Young Brass Band Willebroek o.l.v. Lode Violet

Brassband Euterpe o.l.v. Roland Van Buggenhout

In Flanders Fields - Roger Derongé
Een prima opening van de solo cornet backstage. De inzet van de band is wat minder overtuigend en in de snelle passages loopt het uit elkaar. Ook tussenblazersgroep en slagwerk. Enkele secties zijn minder goed te horen dan andere. In het middendeel is de band meer op het gemak. In het Deciso is opnieuw sprake van niet sluitend samenspel, al weet de band hier veel meer van te maken. Het hymne met de cornetsignalen heeft sfeer, maar gaat gebukt onder de matige zuiverheid. Het werk eindigt met The Last Post en creëert daarmee een plechtig einde. 

Friendly Takeover - Oliver Waespi
Friendly Takeover is gecomponeerd voor de 2016 Swiss Wind Band Convention in Montreux. In dit stuk met drie delen experimenteert de componist met lyrische motieven gecombineerd met ritmische pulsen door het stuk heen. In de finale wordt de muziek volledig overgenomen door op grooves gebaseerde ritmes. Deze overname is echter van vriendschappelijke aard, omdat de verschillende beats niet worden opgevat als rivalen van de lyrische motieven, maar eerder verondersteld worden om energie en vitaliteit aan de laatste te geven. Zo krijg je de indruk van een aanhoudende versnelling door het hele stuk.

Euterpe heeft met dit werk een groot contrast gemaakt met het verplichte werk. De opening is levendig en de ritmiek komt goed naar voren. De verschillende lagen zijn niet allemaal even goed hoorbaar. In het langzame deel heeft de band opnieuw moeite met de zuiverheid. In het laatste gedeelte veert de band weer op. De opvatting van de dirigent laat het klankbeeld wat doorslaan naar de cornetkant en andere kanten wat minder horen. Wel een goed passende keuze voor dit orkest.

 Brassband Euterpe o.l.v. Roland Van Buggenhout