De verplichte werken in België: 1e afdeling Thyellene (The Battle on the Heath)

Laatste update om 18:32 op Saturday, 17 November

Thyellene - The Battle on the Heath (Kevin Houben)
Het werk Thyellene - The Battle on the Heath van Kevin Houben is verplicht in de 1e afdeling. Het werk verhaalt over een veldslag op de 'Tielenheide' - een strook heidegebied bij het Belgische dorp Tielen in 1597. In die gedenkwaardige slag versloeg Prins Maurits van Nassau, bevelhebber van het Nederlandse leger, Graaf Varax, een generaal van het Spaans leger. Hij deed dat ook nog eens met een aanzienlijk kleiner leger dan de vijand. Dit geweldige heroïsche onderwerp is getransformeerd in een compositie voor brassband, waarmee Kevin Houben de derde prijs won tijdens de European Composers Competition 2009.

Het Misterioso begin met de gedempte cornetten en de glissandi op het klokkenspel geven de muziek een betoverende sfeer. Dat wordt nog versterkt in de passage met vibrafoon. De kleine trom laat echter weten dat er stiekeme troepenverplaatsingen gaande zijn, die de Spaanse bezetters zullen verrassen. Wanneer de troepen op sterkte komen en de muziek daarmee tot een eerste climax komt, ontdekken de Spanjaarden wat gaande is en trekken ze zich overhaast terug. In het Allegro Tumultuoso is de muziek opgebouwd uit korte motiefjes en wordt een nieuwe gepuncteerde melodie geïntroduceerd die de situatie van de legers beschrijft. De Spanjaarden worden geraakt door diverse acties van het leger van Prins Maurits.

Wat volgt is een middendeel met de omschrijving Narrante e quasi legato sempre. Glockenspiel en vibrafoon maken hun rentree alsof een speeldoosje het verhaal verder vertelt. De muzikale opbouw in de blazers geeft het verhaal glans, maar tot een echt grandioso komt het niet. Het laatste deel breekt aan met een passage in de basgroep. Eerder gebruikt materiaal keert terug om de uiteindelijke slag op de Tielenheide te beschrijven. De muziek wordt filmischer en grootser tot een moment van stilte, waarin alleen de tamtam uitklinkt. Tijdens de verrassingsaanval hebben de Spanjaarden 2.500 man verloren en het Nederlandse leger slechts 10. De baspassage keert terug maar nu kwinten en in een Grave tempo om de verliezen te gedenken, alvorens het werk na in totaal nog geen 10 minuten eindigt met een gevoel van vervoering en grote blijdschap.  

 
Een prent van Jacques de Gheyn II van de slag op deTielenheide.

De componist
Kevin Houben werd geboren in Peer (België) in 1977. Aan het Lemmensinstituut in Leuven behaalde hij een eerste prijs in trompet (met Leon Pétré) en pedagogiek. Hij behaalde ook een master als concertorkest dirigent (met Jan Van der Roost), symfonische banddirigent (met Edmond Saveniers), compositie en orkestratie (met Jan Van der Roost), kamermuziek en notenleer. Thyellene werd geschreven in opdracht van de Koninklijke Fanfare De Kempenzonen Tielen ter gelegenheid van het 130-jarig bestaan. Tijdens de première stond de fanfare onder leiding van Raf van Looveren.