Pro Rege B na 27 jaar weer op NBK-podium

Laatste update om 10:10 op Monday, 22 October

Het A-orkest van Pro Rege uit Heerenveen neemt al jaren deel aan de Nederlandse Brassband Kampioenschappen, maar de B-band laat dit jaar ook weer van zich horen in Tivoli-Vredenburg in Utrecht. Pro Rege B heeft in 1991 voor het laatst meegedaan aan het NBK. Toen werden ze kampioen in de 4e divisie met Legend in Brass  o.l.v. dirigent Gerard de Haan.

De huidige dirigente Martine Reijenga was op dat moment een jaar of 17 en speelde solocornet in de band. Ze vertelt over de voorbereidingen op het NBK van dit jaar: "Vanaf september zijn we gestart met repeteren. Naast de reguliere repetities, hebben we twee studiedagen gedaan. Op één van die dagen stond de band onder leiding van Anne van den Berg. Het is voor de jeugd erg leuk en leerzaam om ook eens met de dirigent van het A-orkest van Pro Rege te werken."
 
PODIUMERVARING
Martine vervolgt: "Zaterdag 13 oktober hadden we onze eerste Try-out in Gorredijk, dat vonden we natuurlijk best spannend. Gelukkig was het voor een eerste optreden best goed en geeft dit vertrouwen voor de laatste voorbereidingen. Met nog een try-out te gaan, werken we aan de puntjes op de i en doen we podiumervaring op. Het doel is om met heel veel plezier op het NBK-podium zitten. De meeste jeugdelden hebben op dit moment nog geen idee wat de NBK is dus dat wordt een bijzondere ervaring voor ze."

SECOND SUITE
"Second Suite van Gustav Holst is een zeer uitdagend stuk. Het notenbeeld lijkt op het eerste gezicht misschien makkelijk, maar ik vind het een hele uitdaging om dit werk in de juiste stijl en sfeer neer te zetten. Mede door de lastige instrumentatie is het moeilijk om alles goed in balans te spelen en de contrasten goed te laten horen. Ook de zuiverheid is een grote uitdaging, neem bijvoorbeeld het langzame deel of de bariton/euphonium melodie in het laatste deel, die ook nog de nodige ritmische moeilijkheden heeft. Ik vind het prima geschikt voor de vierde divisie. Wij hebben met heel veel plezier aan dit stuk gewerkt, enorm veel geleerd en kijken uit naar ons podiummoment."

De Nederlandse Brassband Kampioenschappen worden vrijdag 26 oktober en zaterdag 27 oktober gehouden. De vierde divisie start vrijdag om 14:30 uur.