Nederlandse wereldpremière in Zwitserland

Laatste update om 15:57 op Friday, 31 August

In een unieke samenwerking brengt de Swiss Army Brass Band een nieuw concertwerk van Nederlandse bodem in premiere. 31 augustus zal Dante’s Descent van Geert Jan Kroon de eerste uitvoering krijgen.

De band bestaat uit top blazers uit de Zwitserse brassband scene. De muzikale leiding is sinds 2017 in handen van Philipp Werlen. Ze werken onder meer samen met James Gourlay, Nicholas Childs (Black Dyke) en Vincent Bearpark (Valaisia Brass Band). Werlen speelt zelf hoorn bij Brass Band Bürgermusik Luzern en studeerde directie bij Ludwig Wicki, Rolf Schumacher en Michael Bach.

De componist speelt euphonium bij Soli Brass Leeuwarden en is al enige jaren actief als componist in de HaFaBra scene. Soli is elk seizoen onderdeel van de Allan Withington Conducting Summer School, waar dit jaar Philipp ook een deelnemer was. Deze omgeving is een stimulerende ontmoetingsplek voor dirigenten, componisten en muzikanten en levert altijd unieke uitwisselingen op. Nu in de vorm van deze première.

Dante’s Descent is een groot werk voor kampioensdivisie en verklankt diverse scene’s uit Dante Alighieri’s beroemde Inferno. De in Leeuwarden woonachtige componist is erg gelukkig met de samenwerking: “Ik ben blij dat de Swiss Army Brass Band de uitdaging aangaat. Het was mijn eerste grote werk voor brassband en van verschillende componisten en dirigenten kreeg ik positieve feedback op het werk. Toch heeft de eerste uitvoering even geduurd.”

Deze wereldpremière is onderdeel van de zomertoer van het Zwitserse leger. Het concert vindt plaats bij het slotconcert van de toer in Düdingen-Guin FR. Aanvang 19:30 in Podium.

Foto: componist Geert-Jan Kroon