Overlijden van Darrol Barry

Laatste update om 13:32 op Tuesday, 5 June

Op zondag 3 juni heeft Rachael Barry het overlijden gemeld van haar man Darrol Barry. Op social media zijn veel geschokte reacties te lezen op het overlijden van de befaamde arrangeur en componist. 

Korte biografie
Darrol Barry werd geboren in Salford op 13 september 1956. Op veertien jarige leeftijd deed hij auditie voor de schoolband op cornet, maar kwam uiteindelijk met een Eb Bas thuis. Darrol speelde voor de lokale brassband Windsor en wisselde al snel naar de bariton en vervolgens naar euphonium. De dirigent van de Windsor Band, Jack Clayton, wijdde hem in in het arrangeren voor brassbands. Darrol ontdekte al snel zijn talent voor het arrangeren en begon ook met het schrijven van enkele kleine composities. Zijn favoriete componist was Eric Ball, maar hij werd al snel geboeid door de muziek van Gilbert Vinter en Edward Gregson. Na het afronden van zijn school werd Darrol leerling-meubelmaker. Maar desondanks ging hij door met arrangeren en componeren terwijl hij zichzelf harmonie en contrapunt leerde.

In 1978 nam Darrol deel aan de "Band Musicianship Course" in Salford waar hij veel leerde van docenten als Roy Newsome, Goff Richards, David Loukes en Geoff Whitham. In feite was het Roy Newsome, die Darrol introduceerde bij Joseph Horovitz aan het Royal College of Music in Londen. Darrol werd freelance componist en arrangeur en werkte voor verschillende uitgevers. Daarnaast gaf hij lezingen over het vak componeren en arrangeren aan de Salford University, Barnsley en Accordion en Rossendale Colleges. 

Darrol woonde en werkte de laatste jaren in Oman en was in dienst van de Koninklijke Garde van Oman als Resident Composer en Arranger. Een baan die hem erg bezig hield met het schrijven en arrangeren van muziek voor alle gelegenheden en verschillende typen orkesten, waaronder bands, pipes en bands, fanfare teams en big band. Darrol heeft ook verschillende werken voor symfonieorkest gecomponeerd, waaronder twee symfonieën.