David Thornton komt naar het Jeugdorkestenfestival!

Laatste update om 07:42 op Thursday, 31 May

Nog een paar weken, en dan wordt voor de 48e keer het Jeugdorkestenfestival georganiseerd.  Na het grote succes van vorig jaar, waarbij het Jeugdorkestenfestival samenwerkte met CityProms Leeuwarden, is de organisatie verheugd te kunnen melden deze samenwerking door te zetten.

Het Jeugdorkestenfestival wordt dit jaar een bijzondere editie. In het kader van Culturele Hoofdstad van Europa 2018 (LF18) is besloten het festival een internationaal tintje te geven.

 

Youth Brass 2000
In samenwerking met CityProms heeft het Jeugdorkestenfestival de bekende Engelse brassband Youth Brass 2000 naar Leeuwarden weten te halen! Deze jeugdband heeft al vele prijzen gewonnen en is regerend Engels kampioen én Europees jeugdkampioen bij de jeugdbrassbands. Ze staan bekend om hun programma’s met hoog entertainmentgehalte. Youth Brass 2000 zal het lunchconcert verzorgen, dat net als het festival plaatsvindt in stadsschouwburg De Harmonie.

Omar Tomasoni
Maar dat is nog niet alles. Ook de wereldberoemde trompettist Omar Tomasoni komt naar het Jeugdorkestenfestival! De Italiaan Omar Tomasoni is sinds augustus 2013 solotrompettist van het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij studeerde met lof af aan het conservatorium van Brescia (Italië). Daarna werkte hij bij verschillende bekende Italiaanse orkesten als solotrompettist.

Tijdens het Jeugdorkestenfestival is er een Meet & Greet met Tomasoni in stadsschouwburg de Harmonie. De deelnemers van het festival kunnen zo op een informele manier kennis maken met deze jonge en wereldberoemde trompettist. In diezelfde Harmonie vindt ook het Jeugdorkestenfestival plaats. De komst van Tomasoni naar het Jeugdorkestenfestival is uniek, nog nooit eerder is zo’n grote naam bij het festival aanwezig geweest.

David Thornton
Naast Youth Brass 2000 en Omar Tomasoni kunnen we nóg een grote naam toevoegen: David Thornton! Deze beroemde Engelse euphonium-virtuoos speelde bij The Fairey band, Black Dyke, Brighouse & Rastrick band, en Foden’s band, en maakte verscheidende solo-cd’s. Hij zal samen met Youth Brass 2000 aan het einde van de middag een optreden verzorgen op het grote LC-hoofdpodium van CityProms (Wilhelminaplein, Leeuwarden). Tussendoor is de prijsuitreiking van het Jeugdorkestenfestival.

Thema Europa
Vanwege LF18 is besloten om het festival een thema mee te geven. Het thema is Europa. Dat betekent dat alle deelnemende jeugdorkesten een programma presenteren dat te maken heeft met een Europees land. Denk niet alleen aan muziek, maar ook bijvoorbeeld aan kleding en accessoires. De jeugdorkesten mogen zelf een land kiezen.

Net als afgelopen edities zijn er verschillende prijzen te winnen. Er zijn prijzen voor de categorieën beginners en gevorderden. De Folkert Fennemaprijs is een eerbetoon aan de oprichter van het festival en is voor het orkest met de meest muzikale en enthousiaste uitvoering.

Het Jeugdorkestenfestival is een festival met ontspannen sfeer voor Harmonie-, Fanfare- en Brassband jeugdorkesten uit heel Nederland. Het is voor veel jeugdleden een prettige eerste kennismaking met een festival. Er zijn inmiddels 17 aanmeldingen voor het festival en daarmee is het festival zo goed als vol. (Aanmelden kan alleen nog voor de wachtlijst).

De toegang tot het Jeugdorkestenfestival is gratis. 

Hieronder alles nog even op een rijtje:

Programma zaterdag 30 juni:

09:30-12:45       Ochtenddeel Jeugdorkestenfestival, stadsschouwburg De Harmonie, Leeuwarden
12:45-13.30       Lunchconcert Youth Brass 2000 en Meet & Greet Omar Tomasoni, in de hal van De Harmonie
13:45-16:30       Middagdeel Jeugdorkestenfestival, De Harmonie
17:00-18:00       Concert met Youth Brass 2000 en David Thornton en prijsuitreiking, Wilhelminaplein